За нас

„Слънце, море, грозде“

Това е девизът, с който град Варна е известен след откриването на централните морски бани на 12 юли 1926 г. Надписът е стоял на входа на Морската градина и е посрещал варненци и гостите на града, бил е символ на курорта Варна за чуждестранните туристи.

Фестивалът продължава традициите на изложенията и дегустациите на вина и храни от 30-те години на миналия век в града като първото лозаро-винарско изложение във Варна се е провело през 1929 г в „Юнашкия салон“, а второто през 1932 в сегашното „Морско казино“ в Морската градина.

За дванадесета поредна година Българската асоциaция на сомелиерите и виноценители и Българската асоциация за кулинарна култура в партньорство с Община Варна организира ежегодния  „Фестивал вино и храна”, който ще се проведе в гр. Варна на 27 и 28 април 2024 г. 

Винарски изби, вносители на вина, производители на хранителни продукти представят богата и разнообразна гама от продукти, за всички вкусове. Фестивалът се провежда с изключителната подкрепа на всички национални и регионални туристически браншови организации на хотелиерите и туроператори.

В двата фестивални дни град Варна се превръща в гурме столица на България. Гостуващите Шеф готвачи представят вкусна гама от апетитни менюта в техния собствен неподражаем и уникален стил.