ВиноАтелие

Batán de Salas de Beroz

Зад проекта Георгиев/Милков, стоят Петър Георгиев и Радостин Милков, състуденти, приятели и винари. Винифицирали на различни места по света: Австрия, Малта, САЩ, Нова Зеландия, Китай и последно по ред, но не и по значение България.

Нямаме собствени лозя, а сме концентрирани в намирането и работа със стари лозя от автентични български сортове. И двамата имахме желание да работим с местните ни сортове и през 2014 стартирахме обиколки по лозята в пловдивския регион в търсена на правилните масиви, с които да работим. Желанието ни е да покажем съвременно лице на автентични български сортове.

Производството ни е скромно започнахме с 600 бутилки през 2014, като всяка година увеличаваме постепенно обема и през 2020 достигнахме 17 000 бутилки. Важно е да се каже, че разчитаме само и единствено на собствените си сили при производството на вината. От началото до сега се справяме с всички технологични операции само двамата. Цялото оборудване като съдов капацитет и бъчвен парк също е наша собственост, в което сме инвестирали през годините. Към момента разполагаме със съдове за около 13000 литра и около 25 бъчви с обеми от 100 до 500 литра от български и френски дъб и акация.

Портфолиото ни включва 5 вина изключително и само от местни български сортове, а именно Мавруд винифициран като едносортво червено вино и естествено пенлив Petillant Naturel. Рубин отново винифициран като едносортово червено вино и розе от Рубин. Червен мискет винифициран като едносортово бяло вино и един експеримент с този сорт, който ще запазим в тайна за момента.