Via Antica

Batán de Salas de Beroz

Виа Антика е малка семейна винарна, която се намира в с. Белица на 6км. от гр. Любимец, между южните склонове на Сакар планина и най-източния хребет на Родопите – Гората. Селото е разположено в полите на неголямо възвишение Градището, на което дълги години се е издигала крепост, датираща от ранното средновековие и от където идва и неговото име.

Семейството ни дълги години се занимава с антиквариат и търговия с художествени произведения. Това, задно с преминаващия в непосредствена близост античен римски път Виа Милитарис, стои и в основата на името, с което избрахме да представяме нашите вина.

Винарната е основана през 2017г. – повече от 10 години, след като семейството ни се установи в с.Белица. Това е и годината на първата ни реколта.

Собствените ни лозя, за момента са над 60дка. включващи сортовете Мерло и Каберне Совиньон, като средната възраст на лозята е около 35 години.

Гроздето от другите сортове от които правим вина – Сира, Малбек и Каберне фран купуваме само от лозари, чийто масиви се намират също в землището на с.Белица.

Уебсайт: www.viaanticawines.com