Хю Ботен

Batán de Salas de Beroz

Шеф Бутен е творческа и позитивна личност с над 25-годишен опит, включващ както преподавателски опит в кулинарни училища, така и шеф- готвач в изискани хотели и ресторанти по целия свят.

След завършването на Института De Tourisme et D’Hôtellerie Du Québec, в Монреал, Шеф Бутен придобива солиден кулинарен опит, работейки като главен готвач в различни точки на света. Той има богат опит в мултикултурна среда, тъй като в продължение на 7 години е работил като шеф-готвач за Club Med в различни дестинации като Мексико, Австралия, Малайзия, САЩ и Куба. Владее френски, испански, английски, а мексиканската и италианската кухня са сред любимите му.

Шеф Бутен е работил във висококатегорийни ресторанти като Little Nell в Аспен, класиран сред 25-те най-добри хотела в САЩ и „Кот д’Ор“ в Бургундия, Франция, който притежава 3 звезди „Мишлен“. Повече от 8 години е преподавал в два кулинарни университета в Мексико Сити, а от 2015 г. е шеф-инструктор в България.

Шеф Бутен е специалист с широк спектър на познания в кулинарията, с придобити допълнителни сертификати по управление на хранителното производство, получени в Бали, Индонезия през 2005 г. Той също така е ServSafe©Trainer & Proctor от 2005 г., като провежда краткосрочни курсове и обучителни семинари на групи от 4 до 150 участници.

В качеството си на признат професионалист, шеф Бутен често е канен за маршал/съдия в различни състезания, а през 2017 г. е част от журито на Bocuse D’Or България. Той е подготвял и печелил медали с различни състезатели и кулинарни отбори, участващи в кулинарни състезания. Последният му голям успех е на Националната кулинарна купа на България през 2019 г., където двама от неговите студенти в Институт по кулинарни изкуства завоюваха златните отличия – единият заслужи титлата „Сладкар на България“ 2019, печелейки 3 златни медала, а другият спечели купата в категория „Телешко“.

Най-ценният урок на шеф Бутен за неговите ученици е: „Направи го от сърце или изобщо не го прави!“