Dragoshinov Winery

Batán de Salas de Beroz

Малката семейна изба Драгошинов се намира в село Нацовци, само на 15 км южно от Велико Търново. Производството на малки серии авторски вина и наложен пелин по традиционна рецепта от внимателно подбрано грозде е целта, към която се стреми собственикът Даниел Драгошинов, енолог с 30-годишен опит, чиито професионален път е изцяло свързан с виното. Неговата философия в правенето на вино е да следва сетивата си и особеностите на всяка реколта, за да създава вина, отличаващи се с характер и енигма.
Първата реколта на винарна Драгошинов е 2019 година. Избата няма собствени лозя, а
за създаването на вината й е важно сътрудничеството с опитни лозари, които отглеждат отлично винено грозде. Повечето от вината са едносортови от класическите Шардоне, Мерло, Сира. През последните години Даниел Драгошинов работи и с Алиготе, отгледано в стари лозя край град Лясковец. Целта му е да възроди интереса към този позабравен в България, но иначе популярен класически бял сорт.
В момента избата произвежда само около 8000 бутилки годишно, а броят на бутилките от един етикет варира между 250 и 1400.
Винарска изба Драгошинов, заедно със село Нацовци е една чудесна отбивка за
пътуващите от север на юг или от запад на изток, за посетителите на Велико Търново и, най-вече, за любителите на отличното вино. Посещения и дегустации във винарната се организират със заявка на имейл или по телефона, както за индивидуални посетители, така и за малки групи.

Уебсайт: www.dragoshinov.com